Консалтинг
      молочних ферм
Тел. +38 044 5028905
Моб. +38 067 2191134
факс +38 044 5028908

Головна
Послуги консалтингу
Партнери
Для інвесторів
Статті
Контакти
Для інвесторів
Погляд з Америки на українську молочну індустрію
T.P. Tylutki PhD
Президент DNCS LLC

Найкраще почати цю статтю - це представити самого себя. Я виріс на фермі, яка налічувала 65 корів прив'язного утримання в штаті Нью-Йорк. Ця 'сімейна ферма' мала систему молокопроводу, встановлену в середині 60-років і коли я вступив до університету, від корови в средньому доїли 25 літрів молока на день. Ви можете поцікавитися про молочне стадо в штаті Нью-Йорк. Нью-Йорк є четвертим по величині штатом в молочній індустрії США і там налічується біля 650,000 корів. Наші ферми мають розміри від 20 до більше 4000 корів. 15% верхньої частини списку ферм мають більше 300 корів і виробляють більше 33 літрів молока на корову в день. Я поступив до Корнельского університету, де отримав три степені (бакалавра, магістра і доктора). Всі мої работи були сфокусовані на кормлінні ВРХ. Я також декілька років працював у Корнельському університеті в якості дослідника і додатково навчав спеціалістів з консалтингу та аудиту. За часів написання дисертації я тісно співпрацював з фермою на 650 корів і впровадив на промисловому рівні масу принципів контролю якості в менеджменті та виробництві. Ця робота включала в себе фінансові питання, врожаї і управління стадом. Результати роботи були настільки позитивні, що власники ферм рішили запропонувати мені пай на володіння стадом, щоб утримати мене в цій географічній зоні! В 2005 році я зі своїми партнерами заснував бізнес по комерціалізації сучасної моделі кормління ВРХ. Додатково ми організували глобальну технічну підтримку для консультантів і компаній з виробництва кормів. Для більшої інформації про цю компанію дивіться сайт http://www.agmodelsystems.com. На початку 2008 ми організували в Україні спільне підприємство для впровадження американського стилю консалтингу для молочних ферм України. Ця компанія називається "Dairy Nutrition Consulting Services, LLC (DNCS)", де я є президентом.

Отже, що я побачив на молочних фермах України і чому ми організували спільне підприємство? Легко відповісти на друге питання. Ми організували спільне підприємство тому, що ми бачили і знаємо про можливості молочної індустрії. Українська молочна індустрія має потенціал бути великим гравцем в глобальній молочній індустрії. З прекрасними земельними ресурсами, доступом до місцевого та експортного ринку, доступними кормами і очевидним бажанням збільшити прибутковість, майбутнє дуже привабливе. Настільки привабливе, що мачи капітал, можна починати будувати корівники в 2-3 тис. корів по всій країні. Фактично це ризик для теперішніх власників ферм. Західні європейці, австралійці, новозеландці та інші з усього світу легко можуть оцінити потенціал України, і будуть прагнути сюди. Якщо ми поглянемо на власників молочних ферм в Нідерландах, наприклад, то вони контролюються законами про навколишнє середовище, стандартами про умови утримування тварин, обмеженим доступом до землі (і ціною на землю) та квотами на молоко. Все це відсутнє в Україні! В 2002 році декотрі з нас відвідали Нідерланди і взнали, что продавши тут ферму на 120 корів, землю, квоти і корови, виплативши всі податки, можна переїхати в США і організувати молочну ферму на 500 корів починаючи з креслень і за все заплативши. Ці фермери, переїхавши на Україну, принесуть сюди новітні технології, генетику і філософію, щоб отримувати за добу в средньому більше 35 літрів молока на корову доброї якості з низьким вмістом соматичних клітин. Тоді виникає питання, як українські власники зможуть конкурувати та мати переваги за одинакових можливостей? Ми знаємо з альтернативної інформациії, що циркулює в Україні про те, як американські та західноєвропейські молочні ферми досягають високих рівнів продуктивності. Ми також знаємо, що багато генеральних менеджерів ферм відвідували зарубіжні ферми з метою отримання необхідного досвіду. Та все ж багато з того, що надруковано і побачене, не може безпосередньо застосовуватися на ваших фермах. Кожна ферма є унікальною і потрібно визначитися, чи можуть бути просто перенесені нові ідеї, та як їх застосовувати. Але є і підходящі сегменти, давайте з них і почнемо.

Генетика. Це правда, що корова не може виробляти молока більше, чим дозволяє її генетичний потенціал. В США і Західній Європі генетичний потенціал не досягають тому, що як правило обмежують іншими менеджерськими обмеженями. Наглядний приклад недавно був проаналізований в Іспанії, де більше 30 ферм закуповували один і той же змішаний корм, з одного кормового центру. А варіації за продуктивністю по стадам користувачів перевищували 12 літрів на корову в день. На всіх фермах були одні і ті ж породи, з однією і тою ж генетикою! Враховуючи історичний досвід годівлі в Україні і особливо досвід годівлі теличок, я не впевнений, що ми знаємо істиний генетичний потенціал продуктивності молока в средньому українському стаді. Якщо зараз приймаються рішення на покращення генетики, потібно використовувати кращих биків. Але я переконаний, що ми маємо можливості збільшити продуктивність по молоку вже зараз з наявним генетичним потенціалом.

Якість фуражу. Для разних країн якість фуражу є одним з основних обмежень молочної продуктивності. Найбільш прибуткові ферми мають декілька спільних ознак. Головна з них - це висока якість фуражу. Багато фахівців сприймають якість фуражу як максималізація сухої речовини, отриманої від одиниці землі. Для виробника молока це невірно тому, що ми продаємо не фураж, ми продаємо молоко. Через це, як проміжний крок, ми повинні думати про літри молока з тони фуражу. Під таким кутом зору відпрацьоване обгрунтування на математичних розрахунках та хімічних аналізах фуражу. Встановлений баланс між максималізацією кількості молока на гектар і прибутковістю врожаю. Нормативи для якості фуражу, які ми просуваємо, базуються саме на такому балансі. Це одна з найбільших перспектив для української молочної індустрії!

Здоров'є корів та репродукція. Якщо ми повинні сфокусувати нашу енергію в цьому напрямку, то слід виділити корів на період від 40 днів до отелу і 40 днів після отелу. Цей період визначає вхідні параметри лактації, виживання корів та репродукцію. Знаете Ви, що корова, яка має метріти буде давати на 1500 літрів молока МЕНШЕ в наступну лактацію? Або що ця корова буде більше днів не запліднена? Такі процеси в основному регулюються раціоном на цей період від -40 до +40 днів. Як багато корів не сгруповано для забезпечення адекватної годівлі і уходу на цей час? Стратегія групування, умови утримування корів та менеджмент повинні бути першочерговими заботами на кожній фермі для такої категорії корів.

Рівень продуктивності молока пов'язаний з прибутковістю. В країнах без квот на молоко за звичай прийнято, що збільшення молочної продуктивності на корову приводить до збільшення прибутку. Давайте глянемо на цю концепцію по-іншому. Допустимо, що Ви купуєте трактор за $100,000 США і збираєтесь амортизувати його 10 років, тобто, по $10,000 на рік. Якщо ми використовуємо трактор 100 годин на рік, амортизація варта $100 на годину. Однак, якщо ми його використовуємо 1,000 годин на рік, амортизація зменшиться до $10 на годину. Амортизація це фіксовані затрати, тому чим більше ми використовуємо майно, тим більше розподіляються фіксовані затрати на загальну кількість годин. З точки зору затрат на корів, біля 45 МДж енергії потрібно кожний день на підтримання корови живою (утримування). Це означає, що для корови, яка дає 10 літрів молока, потрібно 4.5 МДж на літр для утримування. Доходячи до 20 літрів, ми зменшуємо ці затрати до 2.25 МДж на літр. Знову розподілення фіксованих затрат (на утримування). В цілому, від кожного кілограму збалансованого концентрату (енергія і протеїн), яким ми годуємо, ми повинні очікувати від 2 до 3 літрів молока. Якщо концентрат має ціну $350 за одну тону, а молоко $0.35 за літр, це означає, що ми витрачаємо $0.35, а отримуємо від $0.70 до $1.05, тобто повернення інвестицій 2-3 : 1. Ключевий момент тут в тому, що концентрат повинен бути правильно збалансованим. На багатьох фермах по всьому світі Ви можете почути "твердженя" "ми робимо більше грошей при низьких рівнях продуктивності". Як правило, це неправда. На фермах, де це так (такі ферми бувають), має місце невдалий менеджмент в інших областях. Навіть ферми в Новій Зеландії почали додавати більше концентратів, поскільки такою годівлею, вони залишають більше грошей на столі! Має місце міф про те, що додаткові мінерали і вітаміни не потрібні і ними не годують в США. Як американський спеціаліст по годівлі я можу запевнити, що більше чим 95% американських молочних ферм ВИКОРИСТОВУЮТЬ в кормах мінерали і вітаміни. За звичай ми даємо більше, чим потрібно, мінералів і вітамінів, щоб бути впевненими в тому, що їх завжди буде достатньо. Історично, якщо ми знайдемо ферму, на якій не додають мінерали і вітаміни, це означає, що ферма знаходиться на межі банкрутства і пробує зменшити затрати щоб вижити. Доказано, що навіть при низьких рівнях продуктивності мінерали і вітаміни покращують репродукцію, здоров'є корови, здоров'є ніг і в деяких випадках молочну продуктивність.

Цікава різниця спостерігається в структурі менеджменту і відповідальності. На більшості американських ферм менеджери всіх рівнів також є частиною нормальної робочої команди. Но американські молочні ферми відрізняються по географічним регіонам. Ферми на заході США (Айдахо, Каліфорнія, Арізона, наприклад), як правило, мають тільки дійне стадо. Вони купують всі корми (фураж та концентрати) і багато з них мають контракти з іншими виробниками на вирощування для себе теличок. В центральній частині США і на півночі молочні господарства, як правило, самі вирощують для себе врожай. Деякі зернові вирощуються цими фермами, як правило це кукурудза, яка може сушитися або зберігатися в стані високої вологості. Якщо ми розглянемо типову ферму в штаті Нью-Йорк на 650 корів (я є співвласником на одній з них), ми будемо мати наступне:
650 корів (біля 85% з них лактуючі, решта сухостійні)
640-теличок (средний вік першого отелу 22 місяці)
260 га кукурудзи(з яких біля 200 га для силосу, а решта для кукурудзи високої вологості)
160 га люцерни (все для сінажу),і
150 га трави (для сенажу і підстилки)


Наша структура менеджменту наступна:
1. Генеральний менеджер
     a. Загальне керівництво діяльністю
     b. Також є менеджером по врожаю
     c. Щоденно переймається утриманням тварин та іншими задачами
     d. Менше 1 години на день в офісі. Решта часу є частиною робочої сили
2. Менеджер стада
     a. Відповідальний за стадо і керує двома помічниками менеджера стада
     b. Щоденно зайнятий роботою з коровами
     c. Відповідальний за ведення записів по стаду (Система Alpro і DairyComp305)
3. Менеджер по врожаю
     a. Відповідальний за управлінські рішення по урожаю і менеджменту гною
     b. Працює з консультантом по селекції гібридів і плануванню управлінських рішень по якості
     c. Працює з консультантом по раціонам (зі мною) і менеджером стада по складанню графіка збирання врожаю
4. Помічник менеджера стада
     a. Один для корів
          i. Відповідальний по догляду за тваринами, переміщенням корів, вакцинацію і т.і.
     b. Один для теличок
          i. Відповідальний за
               1. Годування телят
               2. Догляд за телятами
               3. Програму здоров'я теличок
               4. Вакцинації
               5. Виявлення тічки
5. Фінансовий менеджер
     a. Відповідальний за
          i. Бухоблік
          ii. Розробку бюджетів
          iii. Квартальні фінансові звіти

Ферма співробітничає з
1. Консультантом з врожаю
2. Консультантом з годівлі і менеджменту стада (зі мною)
3. Фінансовим консультантом
4. Юристом
5. Ветеринаром
6. Спеціалістом по штучному заплідненню

Вище перераховані експерти оплачуються фермою по-різному - погодинно, помісячно або на контрактній основі. Ветеринар використовується для нагляду за стільністю, хірургічного втручання і у випадках лікування хворих корів. Решта догляду виконується менеджером стада і його помічниками. Ветеринар, як правило, присутній на фермі 3-4 години за тиждень. Спеціалист по штучному заплідненню з'являється на фермі один або два рази тільки для запліднення корів та теличок.

На фермі, включаючи менеджерів (за виключення фінансового менеджера і сторонніх експертів) маємо 12 робітників. На період збирання врожаю, можуть бути нанятими 1-3 тимчасових працівники для управління транспортом. За звичай ферми такого розміру, які вирощують врожай, мають орієнтир 50 корів на одного працівника повної ставки. Все, що більше 50 корів на одного працівника повної ставки, ілюструє ефективність використання робочої сили і деякі ферми мають такі досягнення (на більшості ферм 40-45 корів на одного працівника повної ставки).

З врахуванням якості фуражу, здоров'я стада та інших чинників, ми дійсно впевнені, що українська молочна індустрія може подвоїти виробництво на протязі п'яти років і потроїти на протязі семи - десяти років. В багатьох випадках ми впевнені, що цей проміжок часу може бути навіть коротшим. В цьому бізнесі немає 'магічних заклинань'. В США, Західній Європі та інших частинах світу консультанти розглядаються як 'частина менеджерської команди ферм'. Це довгострокові відношення, які корисні для обох сторін (консультант і ферма), і всім зрозумілі. З метою інформування, вивчення і впровадження сучасних технологій та знань і створена фірма DNCS LLC. Наше бажання - формувати такі довгострокові відношення, щоб досягнути більшої продуктивності і прибутковості на українських молочних фермах. Ми разглянемо інші організаційні та виробничі аспекти в наступних статтях.
Головна | Послуги консалтингу | Партнери | Для інвесторів | Статті | Контакти
© 2010 DNCS. All Rights Reserved